Seglarskolan – så här går det till

En kväll på seglarskolan
Från ca 16.45 öppnas grindarna och någon av ledarna finns på plats.
Elever och föräldrar droppar in vartefter fram till 17.30 då vi startar.
Från ca 17.00 kommer det att finnas grillad korv med bröd för de som inte hunnit med middagen.
Vi hjälps vi åt att rigga jollarna. Alla roder, centerbord och riggar är numrerade med samma nummer som jollen som de tillhör. Jollen får sjösättas först när den är godkänd av en instruktör. Lasrarna sjösätts först, sedan optimisterna i fortsättningsgruppen.
Alla föräldrar får en uppgift att hjälpa till med under kvällen, t ex att hjälpa till att plocka fram och undan jollar, vara bryggvakt, följa med i följebåt, förbereda lekar mm.
Vi är uppdelade i tre-fyra grupper. De som går i fortsättningsgrupperna för Laser och Optimist ska ha sina jollar riggade när vi startar eftersom dessa startar med att åka ut på vattnet och har samling där. Den andra grupperna har samling på land.
Vid samlingen går vi igenom vad vi ska göra.
Vi seglar och leker till ungefär 18.00 – 19.15, då är det dags att ta upp båtarna och att rigga av. Master, segel, roder och centerbord ska ställas tillbaka på sin plats. När allt är i ordning har vi samling igen för att gå igenom vad vi gjort och vad vi lärt oss. Vi räknar med att avsluta ca 20.00.

Våra båtar
Vi har Optimistjollar, Laser och Trissjollar. Den som har en egen jolle får gärna använda den.
I Optimistjollarna seglar vi två och två eller helst ensam och i Trissjollarna kan vi vara några fler ca 4-5 st + en ledare.
Det är alltid minst en följebåt per grupp med ute på vattnet och där sitter en instruktör och en förälder.

Sjövett
Jollar är rangliga och det är lätt att ramla ur om man rör sig för häftigt. Därför har vi som regel att vi alltid sitter i båten och när man ska byta plats så kryper man fram i jollen, ev. tar tag i en följebåt eller åker in till bryggan.
Det är också viktigt att vi visar hänsyn på vattnet. Vi tränar förstås de viktigaste väjningsreglerna… men för att komma ihåg högerregeln som gäller både i trafiken och på sjön kan du lära dig den genom att tänka: ”vinden in från höger öra så är det bara att tuta och köra” – men förstås måste du ändå vara uppmärksam så att du inte krockar med någon.
Andra regler bra att komma ihåg är att inte springa på bryggan, alltid ha flytväst på när du är vid vattnet och att inte kasta stenar i vattnet. Flytvästar finns att låna av oss men det är bra om du har en egen seglingsväst. Det är också bra att alltid ha extrakläder med sig, det är lätt att bli blöt om framförallt strumpor och byxor.
Det är bra att segla i bekväma kläder, gärna vattentäta. På våren kan det också vara bra med vantar och mössa.

Vad gör man i seglarskolan?
T ex; vi seglar Följa John, har bollkull på vattnet, svampkull på vattnet, plockar äpplen och frigolitbitar från vattnet, seglar banor, seglar till en ö, går på skattjakt, går tipspromenad, har trekamp, leker olika lekar och har olika stafetter, övar på knopar, övar på att kapsejsa, badar från båt och från bryggan, paddlar mm mm. På hösten har man också möjlighet att följa med och gasta på en kölbåt i klubbens egen kappsegling.
Som avslutning på hösten finns möjlighet att segla upp för märke; brons, silver eller guld. Vi har en lite kappsegling sista gången för de som vill och stafetter för de som hellre vill det. Det finns också möjlighet att delta i vårt KM som vi har i september ihop med grannklubben TBK. För fortsättningsgrupperna finns även möjlighet att delta i Gill cup (Optimist) eller Liros cup Ost (Laser), som är kappseglingar på distriktsnivå (Stockholmsklubbar).


Trollbäckens båtsällskap  |  Box 2072  |  135 02 Tyresö
Logga in