Seglarskolan – Så här går det till

En kväll på seglarskolan

Från ca 16.45 öppnas grindarna och någon av ledarna finns på plats nere på Seglarudden vid Storängsvarvet.
Från ca 17.00 bjuder vi på korv med bröd och riggar våra jollar. 
Samling eller utsegling börjar kl 17.30 och vi slutar ca 20.00

Varje grupp har samling före och efter varje seglingslektion. Vi hjälps vi åt att rigga optimisterna. Roder, centerbord och riggar är numrerade med samma nummer som tillhörande jolle. Jollen får sjösättas först när den är godkänd av en instruktör. Lasrarna sjösätts först, sedan Optimisterna i fortsättningsgruppen.

Föräldrar får gärna hjälpa till under kvällen, t ex att grilla, hjälpa till att plocka fram och undan jollar, vara bryggvakt, följa med i följebåt, förbereda lekar mm.

Våra båtar
Vi har Optimistjollar, Laser och en Trissjolle. Har man egen jolle får man gärna använda den. I Optimistjollarna seglar vi två och två eller helst ensam och i Trissjollen kan vi segla ca 4-5 barn + en ledare. Det är alltid minst en följebåt per grupp ute på vattnet med instruktör och ibland en förälder.

Sjövett

 • Flytväst är obligatoriskt vid vatten. Ta gärna med egen flytväst/seglarväst (vi har att låna om man inte har).
 • Inget spring på bryggorna.
 • Vi vill inte att man kasta stenar i vattnet.
 • Extrakläder är bra att ha med om man skulle kapsejsa.
 • Vi sitter alltid ner i båten, ska man byta plats så kryper man fram i jollen.
 • Vi visar hänsyn på vattnet. Vi tränar förstås de viktigaste väjningsreglerna… men för att komma ihåg högerregeln som gäller både i trafiken och på sjön kan du lära dig den genom att tänka: ”Vinden in från höger öra så är det bara att tuta och köra” – men förstås måste du ändå vara uppmärksam så att du inte krockar med någon.
 • Segla i bekväma kläder, gärna vattentäta. På tidigt vår/sen höst kan det också vara bra med vantar och mössa.

Vad gör vi i seglarskolan?
Förutom att träna på att segla de olika seglingssätten, regler, tilläggning mm leker vi också olika lekar på vattnet, övar på knopar, övar på att kapsejsa, badar från båt och från bryggan, paddlar mm.

 • På hösten har vi också möjlighet att följa med och gasta på en kölbåt i klubbens egen onsdagskappsegling i Vissvass.
 • Vid höstavslutningen finns möjlighet att segla upp för märke; brons, silver eller guld. Sista gången på hösten har vi kappsegling för dem som vill och stafetter för de som hellre vill det.
 • Det finns också möjlighet att delta i vårt KM som vi har i september ihop med grannklubben TBK. För fortsättningsgrupperna finns även möjlighet att delta i Gill cup (Optimist) eller Liros cup Ost (Laser), som är kappseglingar på distriktsnivå (Stockholmsklubbar).

Föräldraansvar
Du som förälder är viktig för oss i seglarskolan. Delaktigheten är en viktigt del för både barnen och oss ledare. Alla föräldrar får gärna hjälpa till under kvällen, t ex att grilla, hjälpa till att plocka fram och undan jollar, vara bryggvakt, följa med i följebåt, följa med till toaletten, förbereda lekar mm.

Vi hjälps åt att:

 • Cocha barnen
 • Rigga jollar
 • Sjösätta och ta upp jollar


Det är viktigt att du eller någon vuxen som barnet känner sig trygg med stannar kvar på Seglarudden under hela seglarskolan då båtar kan kapsejsa och ditt barn eventuellt kan hamna i vattnet. Då är det bra om du är på plats och kan hjälpa ditt barn med torra kläder och kanske lite tröst.