Utbildningar

Säkerhet till havs

Vi diskuterar kring säkerhet till havs och regelverket inför Gotland Runt i synnerhet.
Alla är välkomna att vara med och lära och ställa frågor. 
Aktiviteten leds av Axel Schäring som har gedigen bakgrund kring säkerhetsfrågor till sjöss samt som besiktningsman vid flertalet Gotland Runt.
Tidpunkt 6 juni 20:00 via Teams
Anmäl er via mail till  så skickar vi en länk till aktiviteten.

Föreläsning introduktion kappseglingsregler

Datum 24 februari 2021 
Tid 18:30 till 20:00, 90 minuter 
Form Teams möte, märk: säkra att du är på en lugn plats  

Vi går igenom kappseglingsreglerna, antingen för dig som är ny inom kappsegling eller om du som har kappseglat tidigare vill ha uppdatering. Ja, vad är ett märke och vad är ett hinder? Du får en introduktion och med hjälp av exempel förklarar vi några regler mer i detalj. De nya reglerna som gäller från 2021 kan du hitta på (inom kort): 

https://www.svensksegling.se/matbrevbatteknik/reglerforkappsegling/Kappseglingsregler

Värdar 
May-Lis Farnes  och Per Englund 
Anmälan Om du är intresserad, skicka mail till  
Målgrupp De som inte har kappseglat tidigare och de som har kappseglat men vill ha refresh.
Hur Whiteboard, båtar med magnet, kamerastativ, mobil på stativ, studiolampor 

Innehåll
Välkommen till vår föreläsning, förhållningsregler på möte (räcka upp handen), gärna frågor i chatten.
Vem ger ut kappseglingsreglerna och ansvar i Sverige, uppdateringar. 
Hur läser man kappseglingsreglerna.
Gå igenom de olika delarna och vad man behöver fokusera på.

Del 1

 • Definitioner 
 • Sportsmannaanda 
 • Säkerhet 

Del 2, När båtar möts

 • Överflygning 
  • Vad är nytt 
  • Gamla saker som inte gäller 
 • Regel 10 och 11 (Styrbord barbord, lä lovart) 
 • Regel 18 och 19 Märkesplats och hinder 
  • Vad är ett märke (start, rundning och mål) 
  • Exempel start (Båtar på bordet, visa ett antal exempel) 
  • Exempel rundning märke 
  • Exempel mål (Skrovet) 
  • Exempel hinder (trånga sund, öar, grund, ”märke” nära land) 
 • Eventuellt regel 12-17  
 • Regel 20 Hur kommunicera med konkurrenterna 

Del 3

 • Startprocedur 
  • Förbereda 
  • Start 
  • Hålla sig undan 

Protest Hur gör man? Vad gäller?

Förar- och Kustskepparintygskursen 2021, Nyinsatt

Distanskurs via Zoom (uppkopplings länk översänds i förväg). Jag kommer att erbjuda en ”förträff” ca. en vecka innan kursstart för att kontrollera att tekniken fungerar och besvara frågor.

Kursupplägg Förarintyg och Kustskepparen läses bitvis tillsammans. Först läses Förarintyget tre kurskvällar förarintyg. Sedan läses föraren och kustskepparen tillsammans, fyra kvällar för det som berör båda kurserna. Avslutningsvis fyra kvällar som enbart berör kustskepparen.
Förarintygskursen startar måndagen den 12 april och är på sju måndagskvällar mellan kl. 18.00 – 21.00.
Kursavgift 1500 kr (för TBS klubbmedlem 1200 kr)
Kustskepparintygskursen startar den 3 maj. och är på åtta måndagskvällar mellan kl. 18.00 – 21.00. Förkunskapskrav är förarintyget och båtpraktik, se nedan, för att kunna skriva kustskepparprovet.
Kursavgift 1500 kr (för TBS klubbmedlem 1200 kr)

Kombinerad Förarintygs- och Kustskepparintygskurs För dig som vill klara av både under våren 2021 så är det möjligt att delta i båda kurserna,
Kursavgift 2 000 kr för båda (för TBS klubbmedlem 1600 kr). Samma pris för dig som har ett gammalt Förarbevis eller Skärgårdsskeppare och vill repetera förarintygskursen innan själva Kustskepparintygskursen.

Examination 650 kr, betalas direkt till examinatorn från NFB ( www.nfb.a.se ). När man tar Förarintyget så tillkommer 50 kr för intygsboken. För er som bor på andra platser i Sverige tar jag fram uppgifter på vem eller vilka ni kan kontakta för att skriva provet på hemmaplan.

Båtpraktik Kustskepparen är ett obligatoriskt körkort till sjöss för de som vill köra (framföra) en båt som är större än 12 x 4 m. Därav finns det ett krav på att man genomfört ett handlett pass på ca 4 tim.
När Coronan förhoppningsvis har lugnat ner sig mot slutet av våren kommer jag hålla separata båtpraktikpass, kostnad 300 kr. För er som inte bor här i Stockholmstrakten så går det utmärkt att ta hjälp av någon som redan har Kustskepparintyget för att genomföra övningspasset. Jag kommer att sända över information om vad som skall ingå i övningspasset. Den möjligheten är givetvis öppen även för er i Stockholmstrakten.

Kurslitteratur och övningssjökort.
För kursen är det lämpligt att man har en kursbok och övningsmaterial. Jag rekommenderar boken Navigering & Sjömanskap av Jonas Ekblad, som täcker in båda kurserna och lite till, det finns även en övningsbok men den är inte nödvändig. Det finns andra böcker på marknaden men jag tycker personligt att den här är mest pedagogisk.
Ni behöver även övningssjökort, Kort 616 övningssjökort, förarintyg östkusten över DalaröNynäshamn-Huvudskär. Det finns motsvarande för västkusten men de övningar vi jobbar med är för Kort 616.

En passare för att mäta avstånd och fart samt för att ta ut kompasskurs, en transportör eller kurslinjal. Kurslinjalen är lättare att förstå sig på, men det är som att ta bilkörkort för automatlåda. Det är lätt att använda kurslinjalen om man har lärt sig transportören men går knappast att använda transportören om man lärt sig med kurslinjalen. Dessutom är kurslinjalen ömtålig och går lätt sönder. Passare och transportör/kurslinjal är inte primärt övningsprylar utan tänkt att ha i båten i framtiden.

Materialet kan köpas i en affär som säljer båttillbehör eller med fördel beställas på nätet hos någon näthandlare. Har man sedan tidigare en annan kursbok eller kan låna en sådan går det utmärkt, den bör inte vara äldre än ca 10 år.

Jag kommer att dela ut ett kursschema för vilka kapitel vi går igenom per kväll för egen läsning, som bygger på ovan nämnda bok. Har man en annan bok så kommer inte sidangivelsen stämma utan man får jämföra innehållsförteckningen och rubriker. Det är som med matematik alla moment är med men författarna väljer olika sätt att beskriva det på.

Kursbeskrivningar Förarintyget
Även kallat Skärgårdsskeppare, är en grundläggande navigationsutbildning för alla som vill kunna ge sig ut i med båt på egen hand. Det ger 5–10 % rabatt på båtförsäkringen, och är ett krav om man vill hyra båt.
Utbildningen varvar föreläsningar, utbildningsvideo med praktiskt sjökortsarbete.

 • Hur sjökortet fungerar inkl., symboler i sjökortet och hur man läser det
 • Utprickning i farleden och av grund, inklusive internationella utprickningssystemet
 • Hur man lägger ut en kurs och tar ut bäring. Positionsbestämning, latitud och longitud.
 • Uträkning av distans eller fart.
 • De internationella väjningsreglerna och uppträdande till sjöss.
 • Lanternor och hur man navigerar i dimma och mörker.
 • Säkerhet och nödsituationer

Kursbeskrivning Kustskepparintyget
Kursen tar vid där förarintyget slutade och tyngdvikten på kursen är navigering över öppet hav och nattnavigering inne i skärgård med fyrar och lanternor. Utbildningen varvar föreläsningar, utbildningsvideo med praktiskt sjökortsarbete. Kustskepparintyget är ett krav (körkort) för att få framföra fritidsskepp, det vill säga fartyg som är längre än 12 och bredare än 4 m, samt om man vill hyra båt i medelhavet eller andra platser.

Anmälan görs genom att betala kursavgiften antingen på Swish 073-20 26 100 eller konto
6197-420 708 448 (Handelsbanken) OBS! Det har ibland klippt efter 12 tecken så det är viktigt att ni börjar med ert eget namn i anmälan.

Skicka även din e-postadress, namn och telefonnr till mig, se nedan. Sedan vet jag vem jag ska kontakta om det är någon information som behöver kompletteras. Jag bekräftar att pengarna kommit fram per mail.

För frågor kontakta mig/läraren, Dan Lems, på E-post: eller
tel.: 073-20 26 100.
Jag har hållit dessa kurser under 20 år för studieförbund, företag och båtklubbar.